Teorem: f:X→Y fonksiyon olsun. f fonksiyonunun bir sol tersinin olması için gerek ve yeter koşul g∘f=IX olacak şekilde en az bir g:Y→X fonksiyonunun olmasıdır. Biçimsel olarak şöyle ifade edebiliriz:
f∈YX
:⇒
f, injektif⇔(∃g∈XY)(g∘f=IX).
Teorem: f:X→Y fonksiyon olsun. f fonksiyonunun bir sağ tersinin olması için gerek ve yeter koşul f∘g=IY olacak şekilde en az bir g:Y→X fonksiyonunun olmasıdır. Biçimsel olarak şöyle ifade edebiliriz:
f∈YX
:⇒
f, surjektif⇔(∃g∈XY)(f∘g=IY).
Teorem: f:X→Y fonksiyon olsun. f fonksiyonunun hem sol tersi hem de sağ tersi varsa bunlar birbirine eşittir. Biçimsel olarak şöyle ifade edebiliriz:
(f∈YX)(g,h∈XY)
:⇒
(g∘f=IX)(f∘h=IY)⇒g=h.
Tanım: f:X→Y ve g:Y→X fonksiyonlar olsun. Eğer g fonksiyonu, f fonksiyonunun hem sol tersi hem de sağ tersi ise o zaman g fonksiyonuna f fonksiyonunun tersi denir ve g=f−1 ile gösterilir. Biçimsel olarak şöyle ifade edebiliriz:
(f∈YX)(g∈XY)
:⇒
g,f'nin tersi:⇔(g∘f=IX)(f∘g=IY).
Sonuç: f:X→Y fonksiyon olsun. f fonksiyonunun tersinin olması için gerek ve yeter koşul f fonksiyonunun bijektif (injektif (birebir) ve surjektif (örten)) olmasıdır.
Bu teoremlerin kanıtları sitede mevcut. Şimdi bu bilgiler ışığı altında artık sorumuzun yanıtına geçebiliriz.
f fonksiyonunun bijektif olduğunu göstermek için en az bir tane tersinin olduğunu göstereceğiz (ki bu da zaten bir tanedir).
2x2−y=t dersek x ve y, t cinsinden
2x2−y=t⇒2x=(2−y)t(x,y)∈X⇒x2+(y−1)2=1}⇒(x=4tt2+4)(y=2t2t2+4)
olur. Şimdi g(t):=(4tt2+4,2t2t2+4) kuralı ile verilen g:R→X fonksiyonunu ele alalım ve g∘f ve f∘g bileşke fonksiyonlarını hesaplayalım.
(x,y)∈X⇒(g∘f)(x,y)=g(f(x,y))=g(2x2−y)=(42x2−y(2x2−y)2+4,2(2x2−y)2(2x2−y)2+4)=…=(x,y)=IX(x,y)
ve
t∈R⇒(f∘g)(t)=f(g(t))=f(4tt2+4,2t2t2+4)=24tt2+42−2t2t2+4=t=IR(t)
olduğundan g∘f=IX ve f∘g=IR elde edilir yani g fonksiyonu f fonksiyonunun hem sol hem de sağ tersidir yani g fonksiyonu, f fonksiyonunun tersidir. Dolayısıyla yukarıdaki bilgiler ışığı altında f fonksiyonu bijektiftir.