Processing math: 100%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2.3k kez görüntülendi


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (85 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 2.3k kez görüntülendi

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

1) 2 sayisi irrasyoneldir. (ispati basit)

2) ayni sekilde a2 sayisi her aZ icin irrasyoneldir.

(25.6k puan) tarafından 

2. Yi nasil gosteririz kok 2 yi ispatlarsak ispat bitmis olur mu

Z'in sonsuz elemani oldugundan.. (sifiri almamak gerekir bu arada)

2. aQ icin dogru hatta. a2=bc olarak rasyonel kabul edersek 2=bca'dan 2'nin irrasyonelligi ile celisir.

En iyi cevap seçmeye çalışıyorum senin yanıtını ama beceremiyorum. Özellikle benim destanı yazdıktan sonra görünce baya bi süper gözüktü gözüme. Eline sağlık.

herkesın elıne saglık , hoş cevaplar.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sonsuz sayıda asal sayı olduğunu varsayalım. Her p asal sayısı için X2=p eşitliğini sağlayan bir sayının rasyonel olamayacağını olmayana ergi yöntemiyle ispatlayacağız. 


Diyelim ki a reel sayısı X2=p denkleminin bir kökü olsun ve diyelim ki a rasyonel bir sayı olsun. Rasyonel sayı demek iki tane tamsayının oranına eşit demek. O halde a=nm eşitliğini sağlayan n,mZ{0} tamsayıları vardır (Neden sıfıra eşit olamazlar. Hangi şartlar sıfır olmamalarını sağlıyor?) Diyelim ki m1=mOBEB(m,n) ve n1=nOBEB(m,n) olsun. Bu durumda tabii ki şu eşitliği elde ederiz: a=nm=nOBEB(m,n)mOBEB(m,n)=n1m1

Şuna dikkat edelim: n ve m sayılarının ortak böleni yok. Her iki tarafın karesini alırsak p=n21m21 eşitliğini elde ederiz, buradan da pm21=n21 eşitliğini elde ederiz. Şimdi asallarla ilgili şu özelliği kullanacağız: Bir p sayısı asal ise ve αβ çarpımını bölüyorsa p ya α'yı ya da β'yı bölüyordur. Başka bir deyişle, bir asal sayı çarpanlardan birisini bölmüyorsa, çarpımı da bölemez. Bu bilgi ışığında p|pm21=n21 gerçeği p|n1 sonucunu çıkartmamızı sağlar. O halde n1=pn2 yazabiliriz (n2 sayısı n1 sayısının p'ye bölümü). Bu eşitliği yukarıdaki eşitlikte yerine koyarsak pm21=p2n22 eşitliğini elde ederiz. Her iki tarafı p sayısına bölersek de m21=pn21 eşitliğini elde ederiz. Bir önceki gibi çalışarak bu eşitlikten p|m1 sonucunu çıkartabiliriz. Sonuçta şunları bulduk.

  1. OBEB(n1,m1)=1;
  2. p|n1;
  3. p|m1

Ama bu üç bilgi birbiriyle çelişiyor. O halde yaptığımız biricik varsayım (a sayısının rasyonel olduğu) doğru olamaz, çünkü doğruluğu birbiriyle çelişen sonuçlar veriyor.

(3.7k puan) tarafından 
Olmayana ergi yöntemi nedir?
Kaç tane asal var? Neden?

iyi ki gormemissin. Ne guzel sorular geldi burdan.

20,329 soru
21,886 cevap
73,617 yorum
2,992,792 kullanıcı