Sonsuz sayıda asal sayı olduğunu varsayalım. Her p asal sayısı için X2=p eşitliğini sağlayan bir sayının rasyonel olamayacağını olmayana ergi yöntemiyle ispatlayacağız.
Diyelim ki a reel sayısı X2=p denkleminin bir kökü olsun ve diyelim ki a rasyonel bir sayı olsun. Rasyonel sayı demek iki tane tamsayının oranına eşit demek. O halde a=nm eşitliğini sağlayan n,m∈Z−{0} tamsayıları vardır (Neden sıfıra eşit olamazlar. Hangi şartlar sıfır olmamalarını sağlıyor?) Diyelim ki m1=mOBEB(m,n) ve n1=nOBEB(m,n) olsun. Bu durumda tabii ki şu eşitliği elde ederiz: a=nm=nOBEB(m,n)mOBEB(m,n)=n1m1
Şuna dikkat edelim: n ve m sayılarının ortak böleni yok. Her iki tarafın karesini alırsak p=n21m21 eşitliğini elde ederiz, buradan da pm21=n21 eşitliğini elde ederiz. Şimdi asallarla ilgili şu özelliği kullanacağız: Bir p sayısı asal ise ve αβ çarpımını bölüyorsa p ya α'yı ya da β'yı bölüyordur. Başka bir deyişle, bir asal sayı çarpanlardan birisini bölmüyorsa, çarpımı da bölemez. Bu bilgi ışığında p|pm21=n21 gerçeği p|n1 sonucunu çıkartmamızı sağlar. O halde n1=pn2 yazabiliriz (n2 sayısı n1 sayısının p'ye bölümü). Bu eşitliği yukarıdaki eşitlikte yerine koyarsak pm21=p2n22 eşitliğini elde ederiz. Her iki tarafı p sayısına bölersek de m21=pn21 eşitliğini elde ederiz. Bir önceki gibi çalışarak bu eşitlikten p|m1 sonucunu çıkartabiliriz. Sonuçta şunları bulduk.
-
OBEB(n1,m1)=1;
-
p|n1;
-
p|m1
Ama bu üç bilgi birbiriyle çelişiyor. O halde yaptığımız biricik varsayım (a sayısının rasyonel olduğu) doğru olamaz, çünkü doğruluğu birbiriyle çelişen sonuçlar veriyor.