çarpım olan 3 ü mutlağın içine alıyorum diğer ifadeleri karşıya gönderip mutlağı bir pozitif , bir negatif inceliyorum ama hep yanlış çıkıyor..
Mutlak pozitif ise:
x+3(x-4)-4=0
x+3x-12-4=0
4x-16=0
x=4,
Mutlak negatif ise:
x+3(4-x)-4=0
x+12-3x-4=0
8-2x=0
x=4
diye hesapladım , doğru mudur acaba?
x≤4 olmak zorunda ve sonrasinda x=4. 3|x−4|=−(x−4)
sanırım cevap şıkkı hatalı .. bende 4 olarak buluyorum.
İki adet 4 varsa, sağlayan değerler toplamı 8 mi kabul edilir yoksa 4'mü ? Bana 4 daha mantıklı geliyor fakat şıklarda öyle bir düşünce olmuş olabilir.Cevabı nedir?
iki tane 4 varsa bir tanesini alirsin. Sorunun gelisi oyle. Saglayan x degerleri... Bu nedenle saglayan tek deger 4.Bir de iki tane 4 bulmak senin yontemine gore. Eger x<4 ve x>4 ve de x=4 olarak ayirirsan bir tane 4 bulursun. x≤4 ve x≥4 icin zaten 4u iki kere aliyorsun.
Yorumunuz için teşekkürler @Sercan hocam.
Yan tarafta önerilen sorularda gözüken ''x|x−7|=8 ise ... kaçtır'' sorusunun çözümüne göz atmıştım, biraz kafam karışmıştı.
x≥7 ve x≤7 olarak iki tane ikinci dereceden denklem cozmen gerekli.
Sercan hocam, x<7 ve x≥7 koşullarında çözmesi bence yeterli olacaktır. Yani 7'yi her iki tarafa da dahil etmesine gerek yok.