Tamamen buradaki tum adimlara cevap vermesem de fazlasina cevap verecegim ve nasil gorebilecegimizi anlamis olacagiz. (En azindan ben boyle dusunuyorum).
Aritmetik olan bir f fonksiyonu f(1)=1 ve (n,m)=1 oldugunda f(nm)=f(n)f(m) esitliklerini saglarsa bu fonksiyona carpimsal diyecegiz.
ν(n) aritmetik fonksiyonu n pozitif tam sayisinin farkli asal bolenlerinin sayisi olsun. Mobius fonksiyonunu su sekilde tanimlayacagiz: μ(n)={(−1)ν(n) eger n karesiz ise,0 diger durumlarda.
Onerme 1: ∑d∣n={1 eger n=1,0 diger durumlarda esitligi saglanir.
Ispat: Sonuc n=1 icin dogal/bariz olarak dogru. n≥2 oldugunu kabul edelim ve n=pe11⋯pekk olacak sekilde n tam sayisini biricik asal carpanlarina ayiralim. N=p1⋯pk olarak tanimlayalim. Eger n sayisinin bir tam boleni olan bir d tam sayisi eger N sayisini tam bolmuyorsa bu durumda d karesiz olmaz ve μ(d)=0 olur. Dolayisiyla ∑d∣nμ(d)=∑d∣Nμ(d) esitligi saglanir. N tam sayisinin her boleni {p1,⋯,pk} kumesinin bir elemani ile (birebir ve oreten sekilde) eslesir. Dolayisiyla ∑d∣nμ(d)=∑d∣Nμ(d)=k∑l=0(kl)(−1)l=(1−1)k=0 esitligi saglanir.
Onerme 2: f ve F aritmetik fonksiyonlar olsun. Bu durumda f(n)=∑d∣nF(d) tum n dogal sayilari icin saglanir ancak ve ancak F(n)=∑d∣nμ(d)f(n/d) tum n dogal sayilari icin saglanir.
Ispat: Ilk olarak ∑d∣nμ(d)f(n/d)=∑d∣nμ(d)∑e∣(n/d)F(e)=∑e∣nF(e)∑d|(n/e)μ(d)=F(n) saglanir. Son esitlikte Onerme 1'in sonucunu kullandik. Ikinci olarak∑d∣nF(d)=∑d∣n∑e∣dμ(e)f(d/e)=∑k∣nf(k)∑e∣(n/k)μ(e)=f(n) saglanir. Son esitlikte yine Onerme 1'in sonucunu kullandik.
Onerme 3: ∑d∣n,p⧸∣dμ(d)={1eger n=pr esitligini saglayan bir r≥0 var ise,0diger durumlarda esitligi saglanir.
Ispat: Sonuc n=pr esitligini saglayan bir r≥0 tam sayisi oldugunda dogal/bariz olarak dogru. n≠pr esitsizliginin her r≥0 icin saglandigini kabul edelim ve n=pe11⋯pekk olacak sekilde n tam sayisini biricik asal carpanlarina ayiralim. N=p1⋯pt olarak tanimlayalim, buradaki asal carpanlar p tam asalinin disindaki n tam sayisinin asal carpanlari. Eger n sayisinin p asalina bolunmeyen bir tam boleni olan bir d tam sayisi eger N sayisini tam bolmuyorsa bu durumda d karesiz olmaz ve μ(d)=0 olur. Dolayisiyla ∑d∣n,p⧸∣dμ(d)=∑d∣Nμ(d) esitligi saglanir. N tam sayisinin her boleni {p1,⋯,pt} kumesinin bir elemani ile (birebir ve oreten sekilde) eslesir. Dolayisiyla ∑d∣n,p⧸∣dμ(d)=∑d∣Nμ(d)=t∑l=0(tl)(−1)l=(1−1)t=0 esitligi saglanir.
Onerme 4: f ve F aritmetik fonksiyonlar olsun. Bu durumda f(n)=∑d∣n,p⧸∣dF(d) tum n dogal sayilari icin saglanir ancak ve ancak F(n)=∑d∣n,p⧸∣dμ(d)f(n/d) tum n dogal sayilari icin saglanir.
Ispat: Ilk olarak ∑d∣n,p⧸∣dμ(d)f(n/d)=∑d∣n,p⧸∣dμ(d)∑e∣(n/d)p⧸∣eF(e)=∑e∣n,p⧸∣eF(e)∑d|(n/e),p⧸∣dμ(d)=F(n) saglanir. Son esitlikte Onerme 3 kullaniliyor. Ikinci olarak ∑d∣n,p⧸∣dF(d)=∑d∣n,p⧸∣d∑e∣d,p⧸∣eμ(e)f(d/e)=∑k∣n,p⧸∣kf(k)∑e∣(n/k),p⧸∣eμ(e)=f(n) saglanir. Son esitlikte tekrar Onerme 3 kullaniliyor.
Onerme 5: f ve F aritmetik fonksiyonlar olsun. Bu durumdaf(n)=∑d∣n,p⧸∣dF(nd) tum n dogal sayilari icin saglanir ancak ve ancak F(n)=∑d∣n,p⧸∣dμ(d)f(n/d) tum n dogal sayilari icin saglanir.
Ispat: pu∣∣n olsun. ∑d∣n,p⧸∣dμ(d)f(n/d)=∑d∣n,p⧸∣dμ(d)∑e∣(n/d)p⧸∣eF(nde)=∑k∣n,pu∣∣kF(k)∑d|(n/k),p⧸∣dμ(d)=F(n) saglanir. saglanir. Son esitlikte Onerme 3 kullaniliyor. Ikinci olarak ∑d∣n,p⧸∣dF(nd)=∑d∣n,p⧸∣d∑e∣d,p⧸∣eμ(e)f(nde)=∑k∣n,p∣∣kf(k)∑e∣(n/k),p⧸∣eμ(e)=f(n). saglanir. Son esitlikte tekrardan Onerme 3 kullaniliyor.
Bonus Onerme: f ve F aritmetik fonksiyonlar olsun. Bu durumdaf(n)=∑d∣nF(nd) tum n dogal sayilari icin saglanir ancak ve ancak ∑d∣n,p∣dF(nd)=f(n/p)tum p asalina tam bolunebilen n dogal sayilari icin saglanir.
Ispat: ∑d∣n,p∣dF(nd)=∑k∣(n/p)F(nkp)=∑k∣(n/p)F(n/pk)=f(n/p) saglanir.