birçokları vardır ve ispatları hiç de elemanter olmayan, tersine matematiğin "Fonsiyonel Analiz " ve "Topoloji denilen dallarının gelişmiş yöntemleriyle ispatlanan diferansiyel ve integral denklemler teorisinde sıksık kullanılıyorlar.
Örneğin : f fonksiyonu [0, 1] kapalı aralığında sürekli ve (0,1) açık aralığında türevlenebiliyorsa, f(0)=f(1) =0 olması halinde f'(x_0) = f(x_0) sağlanacak biçimde en az bir x_0\in(0,1) noktasının var olduğunu gösteriniz.
Çözüm Her x\in[0,1] için g(x)=f (x) e^{-x} diyelim. f(0)=f(1) = 0 olduğu için g(0) =g(1) =0 olur. Meşhur Rolle teoremine göre, bu durumda g'( x_0)=0 sağlanacak biçimde en az bir x_0\in(0,1) vardır. Ancak,
g'(x)=f'(x)e^{-x} - f(x)e^{-x} =(f'(x)-f(x))e^{-x} \quad g'(x_0) =0 ve e^{-x_0}\neq0 olmasından dolayı, f'(x_0)-f(x_0) =0 ve dolayısıyla f'(x_0)=f(x_0) olur.