Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
324 kez görüntülendi
F(x)=x-1 ise F(x)=x-1/x-2 • (x-2)ve ya f(x)=f(x)/x-2 • x-2 diye bilirmiyiz anlamadığım kısım ikisininda aynı ifadeye eşit olması ama birinde 2 noktasında tanımsız 
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (39 puan) tarafından  | 324 kez görüntülendi

Haklısın. Bu gibi işlemler, genellikle limit bulma amacıyla yapılır.

Her ne kadar  bu iki fonksiyon eşit değilseler de, her noktada (verdiğin örnekteki 2 noktasında bile) aynı limite sahiptirler. 

O nedenle, limit bulma amacıyla yapılmasında, hiç bir sakınca yoktur.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.Kaç tane hocaya sordum böyle şeyleri en mantıklı cevapları bu sayfada buldum iyiki varsınız

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Fonksiyonun ne olduğunu anlamak için harika bir fırsat. Fonksiyon tanım kümesi $X$ ve görüntü kümesi $Y$ arasında her $x \in X$ için tek bir $y \in Y$ veren bir bağıntıdır ve $$\begin{aligned} f  \colon X & \to Y \\ x & \mapsto f(x) \end{aligned} $$ olarak gösterilir.

Biz genellikle sayılar üzerindeki fonksiyonlara bakmaya alışık olduğumuzdan, fonksiyonların tanım kümesini de olabilecek en geniş tanım kümeleri olarak varsaydığımızdan  $X$ ve $Y$'yi unutur sadece fonksiyonun kuralına bakarız $f(x) = x-1$ gibi. Oysa kuralı aynı olan iki fonksiyon tanım kümeleri eşit değilse, eşit de değildir. Bu yüzden tam da soruda olduğu gibi, bir fonksiyonun kuralını aynı şeyle çarpıp böldüğümüzde fonksiyon aynı kalmayabilir çünkü tanım kümeleri değişir, $$\begin{aligned} f \colon \mathbb{R} & \to \mathbb{R} \\ x & \mapsto 1 \end{aligned}$$ ve $$\begin{aligned} g \colon \mathbb{R} \setminus \{0\} & \to \mathbb{R} \\ x & \mapsto \frac{x}{x} \end{aligned}$$ fonksiyonları eşit değildir.

Bir fonksiyonu başka bir ifade ile çarpıp bölme gibi işlemler yaparken tanım kümesini değiştirip değiştirmediğimize dikkat etmek gerekir. Bu tip işlemler sıklıkla limit hesaplarında yapıldığından ve orada da limitin özelliklerinden dolayı sorun çıkartmadıklarından sanki hiç sorun yokmuş sanılır.
(1.8k puan) tarafından 
Anladm hocam cok tesekkur ederim
20,203 soru
21,729 cevap
73,289 yorum
1,891,233 kullanıcı