Tanım: Bir x∈Z için tamdeğer ⌊x⌋:=mak{m∈Z|m≤x} olarak tanımlanır.
Tanım: m,n,N, M(m×n,C) hücreleri C cisminin elemanı olan (m×n) matrislerinin kümesi olsun. A∈M(n×n,C)'nın eğer bir tersi yoksa A'ya tekil matris denir (aksi takdirde tekil olmayan).
Sav: Her bir A∈M(m×n,C) matrisini Cn ve Cm'nin standart tabanları Cn ve Cm'yi seçtiğimiz anda (MCnCm)−1 eşdönüşümü yardımıyla biricik bir doğrusal gönderme FA ile ilişkilendirebiliriz: (MCnCm)−1:M(m×n,C)→HomC(Cn,Cm),A↦(FA:Cn→Cm,x↦Ax)
Kanıt: Doğrusal cebir◻
Tanım: Bir matris A∈M(m×n,C) çekirdeği çek(A) eşleştirildiği doğrusal göndermenin çekirdeği çek(FA):=FA({0}) olarak tanımlanır. Matrisin mertebesi ise mer(A):=dimC(FA(Cn))'dir.
Sav (Schur normal şekli): V n boyutlu bir C-vektör uzayı, F:V→V doğrusal olsun. Karakteristik polinom pF=(λ1−x)...(λn−x) şeklinde ise, V'nin MLL(F)=(λ1∗...∗0. . :: : . ∗ 0...0 λn) -λ1,...λn özdeğerler- (Schur normal) şeklinde gösterimi vardır.
Kanıt: Doğrusal cebir◻
Tanım: A,B∈M(n×n,C) için [A,B]:=AB−BA=0 geçerliyse bunlara değişen matris denir.
Tanım: A,B∈M(n×n,C), αA+βB=0 herhangi α,β∈C için sade ve sadece α=β=0 olduğunda geçerli ise bu matrislere doğrusal bağımsız denir.
Teorem (Schur): Bir C cismi üzerindeki karşılıklı değişmeli doğrusal bağımsız n derecesinden matrislerin azami sayısı ⌊n2/4⌋+1'dir.
İpucu (Mirzakhani): C, C üzerindeki n×n matrislerinin değişme özelliğine sahip bir ailesi olsun. C'nin cebirsel olarak kapalı olduğunu varsayabiliriz(neden?) ve bundan gözleri C'nin elemanı tekil olmayan ve V:=P−1FP'yi bir üst üçgen şekilli matris ailesi yapan bir P matrisinin var olduğu çıkar (yine neden?). V'nin doğrusal bağımsız "vektörleri" Ai'lerin biçimini inceleyin. Burada bu matrislerin uygun bir alt matrislerini Mi'ler olarak seçin. Bunlarda bir vektör uzayı W oluşturur -sorunsuz doğrusal bağımsız olduklarını varsayabiliriz(neden?)- ve k:=dim(W) olsun. O zaman ∃ni1,...,nik∈C:Mi=k∑j=1nijNj'dır. i>k için öyle bir Bi tanımlayın ki ti n×1 matrisleri için Bi=(ti0) olsun. Benzer şekilde B′i=(t′i,0)∈V, s uygun bir sayıdan küçük için t′i n×1 matrislerini bulalım. Belirli i,j için tit′j=0 olduğunu gösterelim.
A, i'inci satırı ti olmak üzere bir (⌊n2/4⌋−k+2)×n matrisi olsun. O halde A'nın mertebesi (⌊n2/4⌋−k+2)'ye büyük eşittir (neden?). Aynı zamanda uygun bir j için At′j=0 geçerlidir. Sonuca ulaşmak için şimdi doğrusal cebirden bilinen mer(A)+çek(A)=n eşitliğini kullanın.