Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.9k kez görüntülendi

Öncelikle ben liseye yeni geçtim. Ortaokulda iken matematiğin ortalamaydı yani anlamıyordum ama bir şekilde yüksek not alıp işten sıyrılıyordum. Öğretmenlerim bana temelinde sıkıntı olduğunu söylediler ve özgüvensiz olduğumu. TEOG 'dan da matematikde berbat bir sonuç aldım. Bu sene liseye başladım. Kendime güvenmeye başlayarak temel matematiği öğreten bir kaynak alıp çözmeye başladım,günlük tekrarımı yapıp çalışsam da 38 gibi bir puan aldım quizden. Ne yaparsam yapayım matematiği anlıyamıyorum anlıyorum fakat soruların çoğunu çözemiyorum. Aşırı morelim bozuldu ve bu diğer derslerimi de etkiledi ve hevesim kırılıyor. Sayısal okumak istiyorum ve bilgisayar mühendisliği hayalim var ama ne yaparsam olmuyor ve ailem de dahil birçok insan hayalimi küçümsüyor  . Bana yardımcı olur musunuz na yapmalıyım? Artık kendimi gerizekalı gibi hissediyorum 

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 1.9k kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Buna benzer sorunları pek çok öğrenci yaşıyordur eminim. Senin özel durumunda sebepler nedir, nasıl bunlarla başa çıkarsın sadece yazdıklarına bakarak söylemek mümkün değil ama genel bir kaç prensibi söyleyeyim. Bunlar sınavlarda başarılı olmak için tavsiyeler değil, sınavlarda başarılı olmak hayatın çok küçük bir kısmıdır ve dünya sınavlarda çok başarılı olmuş sıradan insanlarla doludur. 

Matematik bir takım yolu yordamı önceden belli sorulara yanıt bulma işi değildir. Matematik anlama ve anlayışı derinleştirme işidir. Bu da nedeni niçini belirsiz bazı yöntemleri defalarca uygulayarak başarılmaz. Dürüstçe (ben burada ne olduğunu gerçekten anlıyor muyum?), bıkmadan usanmadan, defalarca başaramamayı göze olarak çalışmak gerekir. Bazen günlerce, haftalarca çalışır bir arpa boyu yol katedemezsin, matematik öyledir. Lise ve üniversite düzeyinde matematiği hemen herkes anlayabilir, kimisinin daha çok çalışması gerekir, kimisi daha yeteneklidir çabuk anlar başka. Ama çok çalışırsan muhakkak olur.

(35 puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Merhaba sayın @suna0732

Öncelikle sitemize hoş geldiniz. Bütün içtenliğinizle durumunuzu  bize yazdığınız için çok teşekkür ederim. Kişinin kendi eksikliğini bilmesi kadar önemli bir erdem yoktur. Senin yaşadığın bu durumu eminim ki bir çok öğrenci yaşıyordur. Ama bir şekilde not alarak sınıfı şöyle yada böyle geçtikleri için pek önemsemiyorlar ama sonra daha büyük sıkıntılar yaşıyorlar.

Güzel ülkemizdeki matematik öğretiminin vahametini siz de "...yani anlamıyordum ama bir şekilde yüksek not alıp işten sıyrılıyordum" diyerek  özetlemişsiniz. Ne yazık ki öğretmen arkadaşlar (elbetteki istisnası vardır) çeşitli sebeplerle öğrencileri yeterince zorlamıyorlar. Bunu yerine bol not vermeyi bir çıkar yol olarak kullanıyorlar. Bu durum o kadar yaygın hale geldi ki Milli Eğitim Bakanlığı duruma el koymak zorunda kaldı. Tabii ki böylesi bir yaklaşım öğrencileri kolaycılığa ve tembelliğe doğuruyor. Dolayısıyla sonraları daha vahim sonuçlar yaşanıyor.

Böyle bir durumda iş başa düşmektedir. Matematikte başarılı olmak çok zor olan bir şey değildir. En azından lise seviyesinde bu böyle. 

Peki siz ne yapmalısınız? Asla çok DEĞİL, ama ne yaptığını bilerek YETERİNCE çalışmalısınız. Ve aşağıdaki uyarılara da uymalısınız. 

1.) Okuyacağınız her konuyu iyice anladığından emin olarak geçmelisin. Bunu için konuyu önceden hazırlanıp okula öyle gitmelisin. Okulda öğretmenini çok dikkatli dinlemeli ve evde çalışırken veya sınıfta anlamadığın yerleri anında öğretmenine hiç çekinmeden sormalısın. Okulda soramadıklarını bizlere sorabilirsin.

2.) Eve gelince okulda anlatılan konuyu mutlaka yazarak tekrarlamalısın. Varsa ödev soruları çözmeye çalışmalısın. Çözemediklerin için öğretmenlerinden ve bizlerden (matkafasi.com dan) yardım istemelisin. 

3.) Matematik çalışırken; karalama kağıdı,ders defteri, ders kitabı ve varsa yardımcı kaynakları birlikte masada bulundurmalı ve DAİMA YAZARAK ÇALIŞMALISIN. Anlamadığın cümle veya ifadeleri sorulmak üzere not almalısın. 

4.)Ders çalışırken odanda veya mekanda cep telefonu KAPALI, varsa müzik sistemi,tv KAPALI, olmalıdır. Oda sıcaklığı çok fazla olmamalıdır. Odada dikkatini dağıtacak hiç bir şey bulunmamalıdır. Çalışırken tam konsantre olmalısın. Işığı sağ elle yazıyorsan sol taraftan, sol elle yazıyorsan sağdan almalısın. Asla yatarak ders çalışmamalısın. Çalışmalarına her yaklaşık 90 dakikada bir mola vermelisin. ard arda iki sayısal ders çalışmamalısın.İki sayısal arasına bir sözel ya da iki sözel arasına bir sayısal koyarak düzenli çalışmalısın.

5.) Sık sık neden, niçin, nasıl gibi sorularla öğrendiklerini sorgulamalı ve öğrendiğinden emin olmalısın.

Yılmadan ve usanmadan azimle çalışırsan inan bana ciddi gelişmeler göstereceksin ve belki de çok çalışıyor olmadan dolayı seninle dalga geçen arkadaşların şaşıracak ve onlarda doğru yolu  görüp senin gibi yapacaklardır. Hadi bakalım kolay gelsin...

  

(19.2k puan) tarafından 
20,211 soru
21,737 cevap
73,308 yorum
1,918,703 kullanıcı