Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
796 kez görüntülendi
Aklıma takılan nokta su , cok sacma bi soru da olabilir,neyse oğrenmemek ayıp diyerek devam ediyorum :)
Bildiğime gore bu grafik $x$ ekseninin ustunde kolu saga bakarak artan fonksiyon seklinde ciziliyor , peki neden kollar yukarı değil yani  $y$=$x^2 $  nin grafiğinin y ekseninin sagında kalan kısmı gibi niçin cizmiyoruz?
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (325 puan) tarafından  | 796 kez görüntülendi

yukarı ve aşşagı diye birşey yok aslında , y ekseni yukarı doğru artan oldugundan yukarı ,ama x ekseni sağa doğru artıyor sen $y=\sqrt x$ denkleminde hertarafın karesini alıp $y^2=x$ bulabılırsın buda şuna benzemıyormu $x^2=y$  de mi? nasılki $x^2=y$ bunda ynin artan tarafına doğru uzanıyor.
$y^2=x$ bundada xin artan tarafına uzanıcak yani sağa dogru .Temel mantık bu sakın ezberlemeye gerek görmeyin.

Ben de anlamadan ezberlemek istemedim .Tesekkur ederim acıklayıcı yazmışsınız. Birtek x in artan tarafı y nin artan tarafı ifadeniz biraz kafamı karıstırdı acıkcası , x artarken y de artıyor sordugum fonksiyonda ; artan tarafı ifadesini acar mısınız?

Siz öyle ifade ettiğiniz için anladığınız tarzda yazıyım diye artan kullandım .
O zaman şöyle diyelim;

grafikleri nasıl çiziyoruz? 

x e değer verip fonksiyonda yerine koyup y elde ediyoruz veya y ye değer veriyoruz xi bulup (x,y) li kordinatlar elde ediyoruz ve grafiği ciziyoruz.

$y=\sqrt x$ çizersek 2 kolda sağa doğru gidiyor biri - y ye doğru uzanıyor öbürü +y ye ve sağa doğru.

bu da tamamen $x^2=y$  ye benzediği için diyorum yana sağa ve sola diye bakmıyacaz değer verip sonucu böyle diye bakıcağız .

sag olun anlamaya calışıyorum da yani şimdi bakıyorum y=$x^2$ grafiği de saglıyor verdiğimiz degerleri , niçin kolun sağa baktığını anlayamadım hala  

ay tamam tamam , anladım şimdi cok sagolun :)

20,206 soru
21,731 cevap
73,292 yorum
1,893,221 kullanıcı