Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
346 kez görüntülendi
Sorunun birinde ''A={1,2,3,4,5} kümesinin 2 elemanlı alt kümelerinden biri rastgele seçiliyor,'' demiş. Burada tüm durumları C(5,2) şeklinde yaptım.
Bir başka soruda ise ''A={-2,-1,0,1,2} kümesinin elemanlarından rastgele iki tanesi seçiliyor,'' demiş. Fakat bunun çözüm kısmında tüm durumlar 5.5 şeklinde verilmiş. İşte burayı anlamadım. Aynı sayıyı bir daha seçebiliyor muyuz? Ama seçilen sayıdan bir tane daha yok ki. Açıklama getirebilir misiniz?
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (26 puan) tarafından  | 346 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İlk sorunun girişi net biçimde ifade edilmiş. İkinci soruda ise yazar soruyu daha net ifade etmelidir. Çünkü sizin düşündüğünüz biçimde de algılanabilir.


Soru hazırlamaktaki amaç nedir? Bunun üzerinde durmak lazım. Amaç, okuyucuyu tuzağa düşürmek midir? Yoksa, eğitim gören bireylerin çözüm stratejilerini geliştirmek için uygun matematik problemleri yazmak mıdır? Bu birincisi amaçlanıyor ise, birden çok anlam çıkarılabilecek muğlak ifadeler yazmak uygun bir yoldur. (Modern dünyanın eğitim anlayışında böyle bir prensip/amaç yoktur) İkincisi amaçlanıyor ise, soru metinleri çok dikkatli ve özenle yazılmalıdır. Gerektiğinde şemalarla, grafiklerle desteklenmelidir.

(2.6k puan) tarafından 
Peki, teşekkür ederim.
20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,888,018 kullanıcı