Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
456 kez görüntülendi

Doğrusal fonksiyonun nasıl çözüldüğüyle beraber yazarsanız sevinirim


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 456 kez görüntülendi

Merhaba Dadas25442, matkafasinda soru sormanin bazı kuralları var. Bunlar soru sormak için girdiğin sayfada yazılı aslında. Gözünden kaçmış olmalı. Bu kurallardan bir tanesi, bir soru sorduğun zaman "Ben bunu bunu denedim ama olmadı" ya da "Ben şunun ne demek olduğunu biliyorum ama soruyu nasıl çözeceğimi anlamadım" gibi bir yorum da eklemek. Yani kendi denemelerini yazmak. Bu kuralın en önemli sebeplerinden bir tanesi asıl problemin nerede olduğunu görmemizde yardımcı olması.

Mesela doğrusal fonksiyon ne demek, biliyor musun?


doğrusal fonksiyonlar $ax+b=y$ şeklinde yazılabilen fonksiyonlardır.Burada $y$ yerine $f(x)$ yazarsan bilmen gereken herşeyi elde ediyorsun. Yapman gereken şey katsayıları elde etmektir.

Doğrusal fonksiyonlar $ax+b=y$ şeklinde yazılabilen fonksiyonlardır. Burada $y$ yerine $f(x)$ yazarsan bilmen gereken her şeyi elde ediyorsun. Yapman gereken şey katsayıları elde etmektir.

Bu yazdığınız doğru değil, $f(x)=ax+b$ fonksiyonunun grafiği bir doğru verir, ancak $b$ sıfır değil ise doğrusal bir fonksiyon değildir. Doğrusal fonksiyonun tanımını yazmamız lazım. $f$ fonksiyonu doğrusaldır ancak ve ancak her $a$ ve $b$ katsayısi ve her $v$ ve $w$ vektörü için $f(av+bw)=af(v)+bf(w)$ ise.

@canozan doğrusal fonksiyon literatürde maalesef iki farklı şey için kullanılıyor - hikayeleri aynı olsa da. Dolayısıyla hem emre iriş'in söylediği hem de senin söylediğin doğru (farklı anlamlarda da olsa).

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,885 kullanıcı