Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.3k kez görüntülendi

d1 doğrusu x=a doğrusu arsındaki açının ölçüsü 70 derece , d2 doğrusu ve y=b doğrusu arsındaki açının ölçüsü 130 derecedir . buna göre d1 ve d2 doğruları arasındaki açının ölçüsü derece olarak kaçtır?

x=a doğrusu ile y=b doğrularını çizdim yalnız d1 ve d2 doğrularını nereden geçireceğimi anlamadım d1 ile x=a doğrusunun arasındaki açıyı neye göre belirleyeceğim yardımcı olursanız çok sevinirim 

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (33 puan) tarafından  | 4.3k kez görüntülendi

$x=a$ $y$ eksenine paraleldir aynı şekilde $y=b$ de $x$ eksenine paraleldir buradan $a$ ve $b$ çizmeden eksenlerle yaptığı açıları yazabilirsin. İkinci olarak $y$ ekseniyle $130^\circ$ yapan doğru $x$ ekseni $y$ eksenine dik olduğu için bu açının bütünleri $x$ ekseni $y$ ekseni ve doğru arasındaki dik üçgen içindedir buradan $90^\circ-50^\circ-40^\circ$ açılar çıkar. Bu doğrunun $x$ ekseniyle yaptığı dar ve geniş açıları bulabilirsin. (Yazdıklarımı kontrol etmedim, ana fikirden bahsetmek istedim yalnızca)

dik üçgen nasıl oluşuyor anlayamadım ??

$x$ ekseni ve $y$ ekseni birbirine dik, $y$ ekseniyle $130^\circ$ açı yapan doğru ile $x \text{ ve } y$ eksenleri arasında bir üçgen var.

imageböyle bir şey anladım doğru mu oldu ??? :))

Aynen böyle yalnız başta bahsettiğim gibi $x=a$ ve $y=b$ doğrularını çizmene bile gerek yok zaten eksenlere paralel oldukları için o doğrularla o açıları yapan doğrular eksenlere de aynı acıyı yapar yani mesela $y=b$ ile $130^\circ$ lik açı yapan $x$ ekseniyle de $130^\circ$ açı yapar. (Fotodaki doğruyu uzatarak görebilirsin) $y$ ekseni ile bilmem ne kadar acı yapanın da $x$ ekseniyle arasındaki açı aynı mantıkla bulunur. Bu arada ben ilk yorumda $y$ ekseni ile $130^\circ$ yapan bir doğrudan bahsetmişim, öyle bir doğru yok sanırım soruda, dediğim gibi dikkatli bakmadım, ilk yorumum kafa karışıklığına sebep olmasın.

bu d2 doğrusuydu d1 doğrusu  nasıl olucak 

Birinci yorumdaki gibi


d1 doğrusu çok kafamı karıştırdı ekseni nasıl kesicek  aşağıdaki doğru bir çizim oldu mu??image

Tam tersi, $y$ ekseniyle yaptığı açı $70^\circ$ olmalı. $d_2$ için de aynısı geçerli o da $x$ ekseniyle $130^\circ$'lik açı yapacak.

 umarım bu sefer doğru yapabilmişimdir :(  açıyı neye göre belirliyoruz pozitif yönde (saatin dönme yönünün tersine göre mi oluyor bu iş ??image

Evet olmuş!! Daha farklı çizersen de aralarındaki acı aynı olur. Mesela biraz daha aşağıda kesiştirsen yine aynı çıkar. Soruda çok detaylı belirtmemiş ama yaptığımız çizim doğru.

tamamdır :D çok teşekkür ederim ... Kolay Gelsin

20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,888,016 kullanıcı